Често задавани въпроси

По-долу можете да намерите най-често задаваните въпроси и техните отговори.

🤔 Каква е разликата между безплатните последователи в Instagram изневерява и Posledovateli.com?
⌛ Купих пакет но още не е започнал?
Обикновено започваме малко след приключване на процеса на плащане. Моля, имайте предвид, че сроковете за доставка са различни за всеки пакет. Започваме обработката на поръчките в работно време. Може да има забавянe до час, ако сме много натоварени.
🚨 Мога ли да отменя поръчката си?
Нашата платформа работи напълно автоматично. След като потвърдите поръчката си, не е възможно да я анулирате по никакъв начин! Не забравяйте да проверите, преди да направите поръчката си.
🙂Предлагате ли Български последователи или лайкове?
За съжаление не предлагаме Български последователи и лайкове.
🎯 Ако последователите или лайковете спаднат, ще изпратите ли отново?
Някои услуги са гарантирани. Ако има някакъв спад в гаранционния период, създайте билет за поддръжка. Ще изпратим отново.
💳 Как да заредя баланс?
След като завършите успешно процеса на регистрация, щракнете върху иконата „Добавяне на баланс“ от менюто вляво и заредете баланса, като следвате стъпките. Можете да зареждате акаунта си 24/7.
💁 Как да създадете заявка за поддръжка?
След като влезете в нашия сайт, щракнете върху бутона „Поддръжка“ от менюто вляво. На страницата, която се отваря, изберете темата, за която искате да създадете заявка за поддръжка. След това попълнете задължителните полета и щракнете върху бутона „Създаване на заявка за поддръжка“.
🛒 Как мога да поръчам?
🚀 Автоматизирани Процеси
Автоматичните транзакции автоматично активират услугата, която сте посочили за публикациите, които споделяте в социалните медийни платформи, осигурява изпращане, стига да имате баланс в панела.
🧐 Етапи на поръчката
Етапите на поръчката ви водят през завършването на вашата поръчка. Научаването на етапите на поръчката ще ви помогне да проверите статуса на вашата поръчка. По принцип поръчките, които правите през панела , първо преминават през контролната фаза, след което се поставят на опашка и изчакват преди изпращане. Когато пратката ви бъде обработена, етапът на поръчката се променя, докато тя се изпраща и след това поръчката ви се финализира.
🗨 Какво означават описанията на услугата?
Като характеристиките на всяка услуга са различни, описанията са специфични само за една услуга и не се променят, освен ако други услуги не показват същите функции. Частта с описанието е написана и редактирана, за да ви ориентира, клиентите на Posledovateli. Клиентите на трябва да спазват посочените описания.
🙄 Моят акаунт изложен ли е на риск?
Ние записваме и наблюдаваме ефекта от поръчките, направени в акаунти в социалните медии момент след момент. Искаме да знаете, че откакто нашият панел беше внедрен, не сме забелязали никакъв риск в акаунтите, освен ако няма злоупотреба от нашите потребители. Въпреки това бихме искали да знаете, че нашите панелни приложения не поемат никаква отговорност за проблеми, които могат да възникнат.